dinsdag 19 juni 2007

Tibet, de Himalaya express van Beijing naar Lhasa


China, Beijing
China is een van de grootste landen ter wereld. Millennia lang was het een keizerrijk. Uit deze tijd stamt de Chinese muur. Dit verdedigingswerk is 5.400 kilometer lang en loopt van Shanhaiguan Pass in het oosten tot aan de Jiayuguan Pass in het westen. Een andere bezienswaardigheid is het graf van een van de keizers dat 'bewaakt' wordt door een legertje terracotta-soldaten. Ook bijzondere zijn de Verboden Stad en de Hemeltempel in Beijing en talrijke tempels in het gehele land.


Tibet, Lhasa
De mysterieuze hoofdstad van Tibet, Lhasa, was eeuwenlang vrijwel afgesloten van de buitenwereld. Lhasa ligt op 3650 meter hoogte en wordt met recht het dak van de wereld genoemd.
De stad heeft honderden tempels en pagodes. Een wandeling over de Barkhor, het pelgrimscircuit dat rond de eeuwenoude Jokhang-tempel loopt, gaat kloksgewijs, net als de vele, vele pelgrims die hier dag in dag uit hun kora (pelgrimsronde) afleggen. Bezoek aan de Jokhang-tempel zelf is natuurlijk een must. Deze tempel is nog volop in gebruik. Iedere dag wordt hij bezocht door honderden pelgrims uit heel Tibet, vaak gekleed in folkloristische kledij. De Potala, de residentie van de Dalai Lama ligt nog net zo boven de stad te pronken als 50 jaar geleden.


Beste reistijd: September, november.
Trein: € 185,00 pp. van Beijing naar Lhasa bij Treinreiswinkel

Geen opmerkingen: