dinsdag 26 juni 2007

IJsland, Autorondreis langs vakantiewoningen

IJsland ligt in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan net ten zuiden van de poolcirkel. Geologisch gezien is IJsland nog niet erg oud, de oudste gesteenten zijn nog geen twintig miljoen jaar oud. Vulkaanuitbarstingen, lavastromen en aardbevingen geven IJsland nog steeds een ander aanzien. Driekwart van het land bestaat uit zand- en grindwoestijnen, gletsjers, rotsen en lavavelden.

Watervallen zijn ook kenmerkend voor het IJslandse landschap en komen in alle soorten en maten voor. De hoogste waterval van Europa ligt op IJsland, de Glymur. Gletsjers bedekken ongeveer 11% van IJsland. De grootste gletsjer, de Vatnajökull, bevindt zich in Zuid.

Vulkanen zijn er in vele soorten en ze komen op IJsland allemaal voor. Van al het vulkanische materiaal dat de afgelopen vijfhonderd jaar wereldwijd is uitgestoten, ligt ongeveer de helft op IJsland. De beroemdste vulkaan op IJsland is de Hekla, die sinds het jaar 1104 al minstens 20 maal is uitgebarsten.
Geisers ontstaan doordat ondergronds water in één klap omgezet wordt in stoom en spuit het water omhoog, soms wel zestig tot zeventig meter hoog.

Beste reistijd: mei t/m september
Askja: 17 dagen autorondreis langs vakantiehuizen, € 2.000,00 pp.

Geen opmerkingen: