vrijdag 18 mei 2007

Mongolië, de Gobi woestijn


Mongolië, het ‘Land van de Blauwe Lucht’, is het land van uitgestrekte steppen, weidse vergezichten, rondtrekkende nomaden en de Gobi, in combinatie met de traditionele boeddhistische cultuur en authentieke festivals maakt dit Mongolië tot een zeer interessante reisbestemming.


Het klooster Amarbayasgalant Khiid ligt vlakbij de Selenge rivier, het behoorde vroeger tot één van de drie grootste boeddhistische centra, het hele ontwerp is symmetrisch en de stijl die overheerst is Chinees, maar het complex heeft ook Mongoolse en Tibetaanse invloeden.

Het broertje van het Siberische Baikal Meer, Khövsgöl Nuur, ligt in het noorden van Mongolië, het gebied rondom dit alpenmeer, met water zo zuiver dat je het kan drinken, is geschikt voor diverse activiteiten zoals hiken, kajakken en paardrijden.
Het grootste evenement van de Mongoolse bevolking, Nadaam festival, wordt jaarlijks op 11 en 12 juli gevierd. Ulaanbaatar is dan twee dagen lang vrolijk gekleurd met feestende locals in traditionele kledij, met wedstrijden van paardrijden, boogschieten en worstelen.

De zandschuiven Khongoryn Els zijn de meest spectaculaire zandduinen van Mongolië. Deze duinen, ook wel bekend als de ‘duut mankhan’ (zingende duinen), bieden een mooi uitzicht over de woestijn. Vlakbij ligt de Adelaarsvallei, het is een vreemde gewaarwording: rivier die bevroren wordt door een gletsjer in de Gobi woestijn. De metersdikke ijslaag in deze omgeving maakt de Yolyn Am dan ook een echte toeristentrekker.
Beste reistijd: juni t/m september

Website: Feltnation
Duur: 11 dagen, Vulture's valley 2, bezoek Ulaanbaatar, Gobi, Ongiin Khiid Monastery, Khujirt Hot Spa, Karakorum Ancient Capital
Prijs: us$ 1.300,00 pp.
Duur: 19 dagen, Northern Mongolia with Gobi Sand, Mongolië compleet.
Prijs: us$ 2.300,00 pp.

Website: Nomadstours
Duur:5 dagen, Karakorum and Orkhon waterfall (of Karaorum and Tsenkher hotsprings), bouwsteen
Prijs: us$ 600,00 pp.
Duur:4 dagen, South Gobi, bouwsteen
Prijs: us$ 630,00 pp.