woensdag 30 juli 2008

Oman

Highlights Oman
Muscat
Muscat is de witte hoofdstad van het sultanaat en tevens hoofdkwartier van de regering van Oman. De oude stad beschikt over vele historische bezienswaardigheden zoals de forten van Al Jalali en Al Mirani. Een bezoek aan de Grand Mosque en de Soek van Mutrah mag zeker niet op het programma ontbreken, evenals Alam, het paleis van de sultan, hoewel dit helaas niet van binnen bezichtigd mag worden. Verder zijn er verschillende interessante musea en voor een verfrissende duik kunt u terecht op één van de stranden van de stad.

Sur
In Sur worden de bekende traditionele Dhow boten gemaakt. U kunt hier een werkplaats bezoeken en vanuit hier een uitstapje per veerpont (2 min.) naar het dorpje Ayega maken. hier wonen veel Dhow-bouwers en de sultan heeft hier een verblijf. ten oosten van ayega ligt een goed zwemstrand. breng ook een bezoekje aan de soek voor souvenirs, juwelen en parfum en neem een kijkje bij Sinesla en Bilad fort.

Musandam
Vanwege de fjordachtige baaien en de steile bergen die meer dan 2000 meter uit de zee verrijzen wordt Musandam ook wel ‘het Noorwegen van Arabië’ genoemd. Musandam ligt op het meest noordoostelijke punt van het Arabisch schiereiland en wordt gescheiden van de rest van het Sultanaat door een 100 kilometer brede strook van de Verenigde Arabische Emiraten. Voor duikers en snorkelaars is het kristalheldere water een waar paradijs.

Al Hajargebergte
Het gebergte strekt zich uit in het binnenland tussen Muscat en Sur en biedt een verbluffend landschap. Woeste rotspartijen, kloven en kliffen staan garant voor een onvergetelijk schouwspel. Ook voor de nodige sportieve activiteiten kunt u hier terecht: in de winter worden dagelijks hiking-, klim- en mountainbiketochten georganiseerd.

Wahiba Sands
De Wahiba Sands liggen ten zuiden van Muscat en het woestijnlandschap van 200 meter hoog beslaat een oppervlakte van 16000 vierkante kilometer. De Wahiba Sands worden bewoond door nomadische Bedoeïenen. Op vrijdag komen ze bij elkaar in de soek van Al-Mintirib (220 kilometer van Muscat) om inkopen te doen. De Wahiba Sands zijn uitsluitend per 4WD te verkennen en altijd onder begeleiding van een ervaren gids.

Nizwa
Na Muscat is Nizwa de tweede belangrijke toeristische bestemming. Van oudsher is Nizwa een belangrijk centrum voor de traditionele zilversmeedkunst. Het fort van Nizwa is één van de oudste en indrukwekkendste van het land. Eigenlijk mag de beroemde grote dierenmarkt in Nizwa, die meestal vrijdagochtend plaatsvindt, niet op het programma ontbreken.

Wadi's
In Oman is een groot aantal wadi’s te vinden. Het water in deze rivierbeddingen zorgt voor een weelderige groene oase met kleurrijke vogels. Een ideale bestemming voor bijvoorbeeld een rustige picknick, een duik in het heldere water, trekking en ‘canyoning’ avonturen of het zgn. ‘wadi bashing’ met een terreinwagen door de rivierbedding. Er zijn verschillende wadi’s, waarvan Wadi Bani awf, Wadi Bawshar en Wadi Ghul enkele bekende zijn.

Forten
Oman staat bekend om haar schitterende eeuwenoude forten. De forten dienden in vroegere tijden als verdediging en vrijwel iedere stad werd door een fort beschermd. De forten liggen dan ook meestal op strategische plaatsen, zoals bijvoorbeeld in de Simail kloof, die de route tussen Muscat en het binnenland vormde. De mooiste forten op een rijtje:
Jalali Fort
Mirani Fort
Mutrah Fort
Bahla Fort
Sohar Fort
Jabrin Fort
Rustaq Fort en Nakhal Fort

Beste reistijd: november t/m maart
Vliegen: KLM naar Muscat, € 850 retour
Tours:
Orient tours, Musandam

Geen opmerkingen: